ΟΙ ΤΡΙΤΩΝΕΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΥΝΧΑΙΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΜΑΥΡΙΔΟΥ Σ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΤΩΝ ΥΦΑΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ
Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για την κατασκευή τεχνητών υφάλων
Δόθηκε το πράσινο φως από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας-Θα κατασκευαστούν στην περιοχή Κίτρους και Λιτοχώρου
Το πράσινο φως για την έναρξη κατασκευής του έργου κατασκευής δυο τεχνητών υφάλων στις θαλάσσιες περιοχές Κίτρους και Λιτοχώρου Πιερίας, έδωσε στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας το αρμόδιο υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και αλιείας, μετά τη θετική αξιολόγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Αλιείας. Έτσι το έργο εντάσσεται για χρηματοδότηση στο μέτρο 3.2 του ΕΠΑΛ 2007-2013.
Αυτό ανακοίνωσε χθες η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου πλαισιωμένη από τον αν. προϊστάμενος του τμήματος Αλιείας Αντώνη Δαφνάκη και τον ειδικό συνεργάτη της κ. Ρουκά.
Η κ. Μαυρίδου έκανε λόγο για ένα έργο πνοής για την ανάπτυξη της παράκτιας αλιείας και της προστασίας του παράκτιου θαλάσσιου περιβάλλοντος της Πιερίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, μετά τις τελευταίες σημαντικά συντονισμένες προσπάθειες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, μπαίνουν στο στάδιο υλοποίησης τα δυο σημαντικά έργα. Ο δικαιούχος για την εκτέλεση των ανωτέρω έργων, είναι πλέον η Περιφέρεια και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.
Τα έργα αποτελούν καταφύγιο για τόπο ανάπτυξης νεαρών ψαριών, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην ανάκαμψη των ιχθυοαποθεμάτων και κατά συνέπεια στην αύξηση των αλιευμάτων. Η συμβολή τους στην αποτροπή της χρήσης δυναμικών συρόμενων εργαλείων είναι καθοριστική. Η σωστή διαχείριση και αειφόρος διατήρηση των αλιευτικών μας πόρων, σημείωση η κ. Μαυρίδου, αποτελεί το στόχο του στρατηγικού μας αλιευτικού προσανατολισμού.
Η ίδια αναφέρθηκε στις δυσκολίες που παρουσιάστηκε το τελευταίο διάστημα σε ο,τι αφορά εισήγηση αρμόδιας υπηρεσίας της Θεσσαλονίκης, που όμως ξεπεράστηκαν, ενώ έκανε αναφορά στη σύμφωνη γνώμη συλλόγων, σωματείων και Ομοσπονδιών αλιέων της Κεντρικής Μακεδονίας.
ΤΟ ΕΡΓΟ
Όπως τόνισε ο κ. Δαφνάκης ο τεχνητός ύφαλος του Κίτρους θα εκτείνεται σε 4,3 τετραγ. χιλιόμετρα, και ο πυρήνας του θα είναι 117 στρέμματα.
Αντίστοιχα του Λιτοχώρου θα εκτείνεται σε 12,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο πυρήνας του θα είναι 650 στρέμματα.
Το έργο προβλέπει ένα χρόνο για την κατασκευή και 3 χρόνια παρακολούθησης και συλλογής επιστημονικών δεδομένων.
Το κόστος των έργων είναι 2 εκ. ευρώ περίπου. ΠΗΓΗ sfyak.blogspot.com